Meubels uit rubberwood

Rubberwood is het pseudoniem van Hevea Brasiliensis. Rubberbomen zijn massaal aangeplant in Azië; voor de productie van latex. Na 25 jaar bereikt de rubberboom een maximale productie; nadien zakt het rendement. Vroeger werd de plantage daarop simpelweg platgebrand. Vandaag worden de stammen gezaagd, het kleinere hout wordt spaanderplaat. De rest heet afval of restproduct.

Momenteel telt de wereld – naar schatting – zowat 9 miljoen hectare rubberplantages. Jaarlijks zorgen die voor zowat 52 miljoen m³ “restproduct”. Dit restproduct gebruiken wij om meubels te maken. Het gebruik van rubberwood maakt dat jaarlijks zo’n 600.000 hectare tropisch woud NIET wordt gekapt!

Er is ook een belangrijk sociaal aspect. Driekwart van alle rubberplantages zijn eigendom van kleine boeren, de smallholders. Wereldwijd overleven zo’n 4 miljoen gezinnen van hun “plantage” van 0,5 tot 5 hectare. De verkoop van rubberwood maakt hun portemonnee net iets dikker; het verschil tussen overleven en leven!

In Vlaanderen geven de Wereldwinkels al jarenlang het goede voorbeeld: de meubels in hun winkels worden gemaakt door een onderneming uit de sociale economie. Uit rubberwood. Natuurlijk!

Meubels uit rubberwood

Meubels uit Rubberwood? Het kan!

Contacteer ons